Powered By Blogger

niedziela, 23 grudnia 2012

seromakowiec

Składniki na spód:
 - 1,5 szkl. mąki
 - 1/2 szkl. cukru pudru
 - 125 g masła
 - 1 żółtko
- 2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45x 40 cm ( najwieksza blacha) . Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190 stopni C przez 15-20 min.
Składniki na masę makową:
 - 4 i 2/3 szklanki maku
 - 1 i  1/4 szklanki cukru pudru
 - 100g rodzynek
 - 100g posiekanych orzechów włoskich
 - 4 jajka (osobno białka i żółtka)
 - 2 łyżki bułki tartej
 - olejek migdałowy


Mak sparzyć, odsączyć, dwukrotnie zmielić. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.
Składniki na masę serową:
 - 1,2 kg tłustego twarogu lub półtłustego zmielonego dwukrotnie. ( nie może być kwaśny)
 - 1,5 szkl. cukru pudru
 - 150 g miękkiego masła
 - 5 jaj ( osobno białka i żółtka)
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - skórka pomarańczowa
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę.
Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.

Piec około 60 min w temp. 175 stopni C ( od góry przykryć folią aluminiową, by sernik nie spiekł się i pozostał  w miarę jasny)
Po upieczeniu schłodzić.
Wierzch sernika udekorować wg  upodobań .
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz