- 1,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45x 40 cm ( najwieksza blacha) . Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190 stopni C przez 15-20 min.
Składniki na masę makową:
- 4 i 2/3 szklanki maku
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 100g rodzynek
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 2 łyżki bułki tartej
- olejek migdałowy
Mak sparzyć, odsączyć, dwukrotnie zmielić. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.
Składniki na masę serową:
- 1,2 kg tłustego twarogu lub półtłustego zmielonego dwukrotnie. ( nie może być kwaśny)
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 5 jaj ( osobno białka i żółtka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka pomarańczowa
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę.
Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.
Po upieczeniu schłodzić.
Wierzch sernika udekorować wg upodobań .
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz