Powered By Blogger

niedziela, 23 grudnia 2012

świąteczne tiramisu - wersja dla dorosłych ;)



  • 50 dag serka mascarpone
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 8 łyżek cukru pudru
  • poncz:
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 2/3 szklanki gotowanej wody
  • 150 ml rumu lub innego alkoholu                                                                                             Upiekłam biszkopt z 5 jaj. Po upieczeniu biszkopt przestudziłam i przekroiłam na dwie części.
    Dwie części biszkoptu nasączyłam ponczem z kawy,alkoholu i wrzącej wody.
    Wykonać krem:
    Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
    Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
    Wykonanie:
    Pierwsza część biszkoptu nasączonego ponczem,polowa kremu, następnie kakao, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować resztą kremu i posypać kakao. Schłodzić w lodówce około 3 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz