- 50 dag serka mascarpone
- 4 jajka, w temperaturze pokojowej
- 8 łyżek cukru pudru
- poncz:
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 i 2/3 szklanki gotowanej wody
- 150 ml rumu lub innego alkoholu Upiekłam biszkopt z 5 jaj. Po upieczeniu biszkopt przestudziłam i przekroiłam na dwie części.
Dwie części biszkoptu nasączyłam ponczem z kawy,alkoholu i wrzącej wody.
Wykonać krem:
Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
Wykonanie:
Pierwsza część biszkoptu nasączonego ponczem,polowa kremu, następnie kakao, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować resztą kremu i posypać kakao. Schłodzić w lodówce około 3 godzin.
niedziela, 23 grudnia 2012
świąteczne tiramisu - wersja dla dorosłych ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz