3 kg
sarniny np. udziec
2 kg
podgardla
0,5 kg
słoniny
10 jaj
5-6 bułek
Ziele angielskie 8 szt
Liść laurowy 6-8 szt
Owoc jałowca 15-18szt
Przyprawa do pieczeni 2 szt
Czosnek 4 ząbki (dla smakoszy wiecej)
Sól pieprz wg upodobań
Podgardle i słonine kroimy w kostke o średnicy 2-3 cm, wrzucamy do garnka –dodając
ziele,liść laur, roztarty jałowiec 1 płaska łyżka soli…wszystko dusimy ok. 45
min podlewając wodą (gdyby zbytnio przywierało do dna) sarnine kroimy w podobną
kostke dorzucamy do garnka ,gotujemy jeszcze 35-40 min…pozostawiamy do
przestygnięcia , całość mielimy w maszynce dodając czosnek i bułki,mieszamy
dokładnie z resztą przypraw i jajami- doprawiamy do smaku.masę przekładamy do
foremek wcześniej natłuszczonych i posypanych bułką tartą, pieczemy 20-25 min w
temp 185 st
. Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz