Powered By Blogger

wtorek, 26 marca 2013

boczek pieczony





  • boczek surowy mój( miał ok 3 kg i podzieliłam na 3 kawałki)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 przyprawy do mięsa pieczonego
  • łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem)
  • 1/2 przyprawy do gyrosa
  • 4 liście laurowe - zgniecione na drobne kawałeczki
  • 2 owoce jałowca (rozgniecione)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • olej lub oliwa
Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo czosnkowej. Powstałą ziołową pastą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej dobę. Po 24 godzinach pieczemy w 195°C ok. 50-60 minut. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. ( ten boczek piekłam w rękawie przez 45 min po tym czasie rozcięłam rękaw i piekłam jeszcze 20 min w 185 st C) Pychotka ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz