Powered By Blogger

niedziela, 8 stycznia 2012

Bułeczki ziołowe- dla diabetyków i nie tylko

200g mąki pszennej
200g mąki pszennej razowej
20g drożdży
250 ml chudego mleka
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół do smaku
2 łyżki oleju do smarowania blachy
mąka do posypania blachy



Wykonanie
Wymieszać oba rodzaje mąki, dodać drożdże, połowę letniego mleka i wszystko razem wymieszać.

Odstawić pod przykryciem na 15 min. aż ciasto nie wyrośnie po czy dodać resztę mleka, sól i olej. Wymieszane zioła dodać do ciasta i znów odstawić na 15 min.

Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką i włożyć na nią 20 uformowanych z ciasta bułeczek.

Znów odstawić na 20 min. po czym piec w temperaturze 200ºC 30-40 min.

Składniki wystarczają na 20 bułeczek. © Kati Molin - Fotolia.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz