Powered By Blogger

niedziela, 8 stycznia 2012

Drożdzówki serowo-kokosowe

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 42 g świeżych drożdży (lub 21 g suszonych)
  • 20 g miodu (ciasto nie jest zbyt słodkie; można dać troszkę więcej miodu lub trochę cukru)
  • 2 jajka
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 7 g soli
  • 75 g miękkiego masła
Wymieszać mleko miód i jajka. Dodać mąkę z suszonymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić zaczyn) a także sól i masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 godz.).

W międzyczasie przygotować nadzienie serowo-kokosowe:
  • 250 g sera śmietankowego (jak na serniki)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie zmiksować.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki (ok. 50-60 gramowe). Ponownie odstawić do napuszczenia na 20-30 minut. W każdej bułeczce zrobić dnem szklanki mocne wgłębienie i włożyć w nie nadzienie serowe. Każdą bułeczkę posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec drożdżówki w 200 stopniach przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz