- 500 g mąki pszennej
- 42 g świeżych drożdży (lub 21 g suszonych)
- 20 g miodu (ciasto nie jest zbyt słodkie; można dać troszkę więcej miodu lub trochę cukru)
- 2 jajka
- 250 ml ciepłego mleka
- 7 g soli
- 75 g miękkiego masła
W międzyczasie przygotować nadzienie serowo-kokosowe:
- 250 g sera śmietankowego (jak na serniki)
- 150 g wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miękkiego masła
- skórka starta z połówki cytryny
- 1 żółtko
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki (ok. 50-60 gramowe). Ponownie odstawić do napuszczenia na 20-30 minut. W każdej bułeczce zrobić dnem szklanki mocne wgłębienie i włożyć w nie nadzienie serowe. Każdą bułeczkę posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec drożdżówki w 200 stopniach przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz