Powered By Blogger

niedziela, 1 lipca 2012

grahamki serowe..

Bułki są zwarte, „ciężkie” i baaardzo sycące. Polecam wszystkim odchudzającym się:) Najlepsze prosto z pieca, albo odświeżone w kuchence mikrofalowej.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej 1850 (może być pół na pół z mąką 2000)
250 g chudego twarogu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
maślanka w ilości, która umożliwi połączenie wszystkich składników

Ser rozgnieść widelcem i połączyć z pozostałymi sypkimi składnikami. Zagniatać ciasto wlewając stopniowo maślankę, aż do połączenia składników i zwartą kulę. Ciasto chwilę wyrobić. Podzielić na części i uformować bułki (wychodzi ok. 7 małych bułek ). Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać żyletką w „X” żeby nie pękały w czasie pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (termoobieg) i piec 18 do 20 minut. Nie piec zbyt długo bo zrobią się strasznie twarde. Uwaga dla sprawdzających patyczkiem: patyczek nie będzie suchy! Po tym czasie wyjąć bułki i studzić na kratce albo zjadać na ciepło:)

 Bułeczki MM
Bułeczka:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz