- 400 g zbitych małych kotlecików ze schabu
- 4 duże, pokrojone na ćwiartki jabłka Złote Renety (800 g)
- 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej
Kotleciki ze schabu lekko posól, posyp pieprzem, połową majeranku i dokładnie wymieszaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzucaj kotleciki, po 2-3 minutach przewracaj na drugą stronę, po kolejnych 2-3 minutach podlej niewielką ilością wody, dodaj czosnek i duś, często mieszając. Kiedy mięso będzie już miękkie dodaj jabłka, oprósz je majerankiem i duś 3-4 minuty, tak aby jabłka nie były rozgotowane. Często mieszaj. Gotowe danie posyp szczyptą majeranku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz