Powered By Blogger

czwartek, 29 grudnia 2011

Chudy schab w jabłkach

  • 400 g zbitych małych kotlecików ze schabu
  • 4 duże, pokrojone na ćwiartki jabłka Złote Renety (800 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej
PRZYGOTOWANIE:
Kotleciki ze schabu lekko posól, posyp pieprzem, połową majeranku i dokładnie wymieszaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzucaj kotleciki, po 2-3 minutach przewracaj na drugą stronę, po kolejnych 2-3 minutach podlej niewielką ilością wody, dodaj czosnek i duś, często mieszając. Kiedy mięso będzie już miękkie dodaj jabłka, oprósz je majerankiem i duś 3-4 minuty, tak aby jabłka nie były rozgotowane. Często mieszaj. Gotowe danie posyp szczyptą majeranku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz