Powered By Blogger

czwartek, 29 grudnia 2011

Bitki wołowe z pomidorami i oregano

  • 4 dobrze zbite bitki z chudego mięsa wołowego (4x 100 g)
  • 4 pokrojone w grubą kostkę pomidory 
  • 4 całe ząbki czosnku
  • 2 pokrojone w grube plastry cebule (200 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej
PRZYGOTOWANIE:
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podduś bitki po 2-3 minuty z każdej strony. Lekko posól, dodaj czosnek, cebulę, oregano i pieprz, podlej niewielką ilością wody i duś aż bitki będą miękkie. W razie potrzeby uzupełniaj wyparowaną wodę. Dodaj pomidory i duś jeszcze około 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz