Powered By Blogger

niedziela, 21 lutego 2016

bitki wieprzowe w sosie cebulowym

1 kg wieprzowiny
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu czarnego
7-8 średnich cebul
sól, pieprz czarny/kolorowy
mąka
olej


 Mięso dzielimy na 1 cm plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy mąką solą i pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z obydwu stron na rumiano. Odkładamy do rondelka. dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz czarny ziarnisty. Zalewamy wodą tak, by zakryła mięso, gotujemy ok 35 min
 W międzyczasie cebule kroimy w/g uznania i podsmażamy na tłuszczu który został ze smażenia mięsa aż  cebula zmięknie i się zarumieni.
 do mięsa wrzucamy podsmażoną cebulę.  Doprawiamy do smaku. Dusimy do miękkości mięsa. Na koniec 2 łyżeczki mąki mieszamy z 1/3 szkl. zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy do zgęstnienia i zagotowania sosu. ( można podbić śmietaną w/g gustu) Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz