Powered By Blogger

czwartek, 5 maja 2016

szybka sałatka makaronowa

200g makaronu penne + sól
 200g mrożonego groszku
 100g wędzonego surowego boczku
 200g słodkiej śmietanki 18-22%
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając odrobinę wody na dnie garnka.
W tym czasie pokrojony w wąskie paski boczek zrumienić na suchej patelni.
Z powrotem włożyć makaron do garnka, dodać groszek i podgrzewać na małym gazie pod przykryciem ok. 2 minuty. Odłożyć 3-4 łyżki groszku do dekoracji.
Do garnka z makaronem wlać śmietankę, dodać zrumieniony boczek i chwilę podgrzewać, aż śmietanka zgęstnieje. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Przełożyć na ogrzane talerze, posypać odłożonym groszkiem. Natychmiast podawać.Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz