Powered By Blogger

czwartek, 5 maja 2016

kurczak jogurtowy

2 duże piersi kurczaka
 350 g gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
 ostra i słodka papryka w proszku
 ewentualnie przyprawa do kurczaka
 sól i świeżo zmielony czarny pieprz
 ok.200 - 250g mąki pszennej
 olej do głębokiego smażenia

Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Jajko dokładnie roztrzepać w misce, dodać jogurt, sól, pieprz i słodką paprykę. Wymieszać na jednolitą masę.
Mięso pokroić w kostkę 2x2 cm , przyprawić solą i ostrą papryką, ew. przyprawą.
Kawałki kurczaka zanurzyć w jogurcie, odstawić na ok. 30 minut.
Mięso wyjmować widelcem z marynaty, obtaczać w mące, odłożyć na talerz oprószony mąką.
Olej rozgrzać w szerokim garnku (lub frytkownicy).
Kurczaka ponownie obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć ok. 7-8 minut na złoty kolor.
Podawać z białym ryżem lub frytkami, z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz