Powered By Blogger

niedziela, 10 maja 2015

kokosanki w czekoladzie

Ciasto
2 jajka
100 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
1 szklanka mleka 3,2%
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki miodu sztucznego

 Polewa:
300 g masła
300g cukru zwykłego
3/4 szklanki mleka 3,2%
1 łyżka spirytusu
40 g kakao

Dodatkowo:
250 g wiórek kokosowych

 Ciasto:  Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i dalej ucierając dodajemy na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec wlewamy miód i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę (34x23) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut, do suchego patyczka.

Polewa: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło i cały czas mieszając zagotowujemy. Na koniec wsypujemy kakao oraz dodajemy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.

 Wystudzone ciasto kroimy w kwadraty o bokach około 2-3 cm. Na jeden talerzyk wylewamy trochę polewy (powinna być letnia), a na drugi wysypujemy kokos. Kwadraty ciasta obtaczamy najpierw w polewie, a potem w kokosie. Odstawiamy do zastygnięcia. ( zabrakło mi kokosu na kilka sztuk, więc zastąpiłam go mielonymi orzechami ) Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz