Powered By Blogger

niedziela, 10 maja 2015

jabłkowe różyczki w cieście francuskim

Przepis na ok 10-12 szt
arkusz ciasta francuskiego
3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
3/4 szklanki + 3 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
łyżka cynamonu

 Jabłka myjemy kroimy je na ćwiartki( nie obieramy) i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm.

W garnuszku zagotowujemy 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru i sokiem z cytryny. Do takiego syropu wkładamy jabłka i gotujemy je na małym ogniu około 5 -7 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzamy je na sitku.

Ciasto posypujemy mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Na każdym paseczku układamy kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły.  Pasek rolujemy i wkładamy do foremki. (Ja swoje róże układałam w papilotkach do muffinek)

Pieczemy je około 25 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz