Przepis na ok 10-12 szt
arkusz ciasta francuskiego
3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
3/4 szklanki + 3 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
łyżka cynamonu
Jabłka myjemy kroimy je na ćwiartki( nie obieramy) i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm.
W garnuszku zagotowujemy 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru i sokiem z cytryny. Do takiego syropu wkładamy jabłka i gotujemy je na małym ogniu około 5 -7 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzamy je na sitku.
Ciasto posypujemy mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Na każdym paseczku układamy kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. Pasek rolujemy i wkładamy do foremki. (Ja swoje róże układałam w papilotkach do muffinek)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz