Powered By Blogger

piątek, 3 kwietnia 2015

mój przepis na pasztet;

70 dag łopatki wieprzowej
30 dag boczku surowego
20 dag podgardla
25 dag wątróbki wieprzowej lub drobiowej
1 cebula
1, 2 ząbki czosnku
1 marchewka
kawałek selera
5 szt suszonych grzybków
2 jajka
1 czerstwa bułka
3 ziela angielskie
1 listek laurowy
pół łyżeczki majeranku i tymianku
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do blaszki
tłuszcz do wysmarowania blaszki
białko do posmarowania


Mięso i boczek pokroić na małe kawałki, podlać wodą, dodać warzywa, grzyby, ziele angielskie, listek laurowy i czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości. Ewentualnie uzupełniać w trakcie wodą, tak by na koniec została ok. szklanka wywaru. Wyjąć składniki z bulionu, włożyć rozdrobnioną bułkę do wywaru i poczekać aż go wchłonie. Wątróbkę parzyć we wrzątku ok. 2-3 minut. Mięso, wątróbkę, warzywa, grzyby i bułkę zemleć w maszynce dwa razy drobnym sitem. Masę przyprawić, dodać jajka, wymieszać dokładnie (gdyby masa była zbyt rzadka dodać trochę grysiku). Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Włożyć masę, wyrównać powierzchnię, posmarować białkiem . Piec 70 minut w temp. 140*C z termoobiegiem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz