Powered By Blogger

piątek, 3 kwietnia 2015

boczek pieczony

boczek surowy (mój miał 60 dkg)
6 ząbków czosnku
2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 przyprawy do mięsa pieczonego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem)
1/2 przyprawy do gyrosa
1 liść laurowy
2 owoce jałowca (rozgniecione)
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
olej lub oliwa



Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo- czosnkowej. Powstałą ziołową pastą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej dobę. Po 24 godzinach wkładamy boczek do rękawa do pieczenia i pieczemy w 180°C ok. 50-60 minut. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość.Tak upieczony boczek najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj użytych ziół i przypraw oczywiście zależy od upodobań i gustów. Ja podałam przykładowe, które najczęściej sama stosuję. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz