4 kotlety schabowe bez kości
mąka
jajko (" ile zabierze")
bułka tarta
sól
pieprz
olej
Mięso oczyścić, umyć i bardzo mocno rozbić, przyprawić solą i pieprzem, a następnie obsypać mąką, potem zamoczyć w jajku i na koniec w bułce tartej. Powtórzyć namoczenie w jajku (pomijając mąkę) i znowu w bułce tartej. Taka podwójna panierka powoduje, że kotlet jest chrupiący. Rozgrzać olej ( niedużo, kotlet nie może pływać w tłuszczu) na patelni i smażyć mięso na małym ogniu z obu stron do mocnego zarumienienia.( do panierki można dodać zioła, starty parmezan , koper itp, w/g gustu) podałam z sałatą na słodko z jajkiem ,pomidorem i cebulką.
sałata na słodko;
1 główka sałaty masłowej
4 jajka na twardo
1 pomidor
1 cebula
4 łyżki śmietany
3 łyżeczki cukru
kilka kropel octu winnego
sól i pieprz
Sałatę płuczemy osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do misy, jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, pomidora w/g uznania, wszystko połączyć z sałatą. Śmietanę mieszamy z cukrem, octem, pieprzem i solą i polewamy sałatę, mieszamy, odstawiamy na pół godzinki do lodówki ( ewentualnie doprawiamy) i podajemy do obiadu. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz