Powered By Blogger

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

strucla drożdżowa z jabłkiem i kiwi ;

Składniki:

- 600g mąki
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 50g drożdży
- 1 jajko
- 2 żołtka
- 60g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać połową szklanki mleka. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.

Następnie dodać resztę mleka, jajko, żółtka. Wyrabiać do uzyskania gładkiego, lekko napowietrzonego ciasta, około 10 minut. Podczas wyrabiania dodawać po trochu rozpuszczone masło aż do całkowitego wrobienia. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 10-15 min (ja pozostawiłam do podwojenia objętości czyli około 35-40 minut).

jabłka prażone z kiwi;

4 większe jabłka
5-6 szt kiwi
50 ml wody
70 g cukru
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego

Jabłka i kiwi obrać i pokroić w  kostkę. Przełożyć do garnka, podlać wodą i zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Prażyć, aż owoce  zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do wystygnięcia.

kruszonka;
100 g cukru
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
100 g masła o temperaturze pokojowej
200 g mąki pszennej

Lekko zmiksować cukier i cukier waniliowy z masłem.
Dodać mąkę i miksować do połączenia się składników. Konsystencja kruszonki będzie zależeć od tego, do czego ją będziemy chcieli wykorzystać (czy będzie tarta, czy sypana itp.). Po krótszym czasie miksowania uzyskamy kruszonkę idealną do posypywania. Jeśli będziemy miksować ją dłużej, składniki lepiej się połączą i będzie dobra do tarcia.

Ciasto podzielić na pół. Każdą część dość cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Smarować " masą owocową"  i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższej podstawy. Rolady ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 32/22cm w sporej odległości od siebie, naciąć każdą wzdłuż na około 2cm głębokości i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Rozcięcie spowoduje że rolada rozłoży się ładnie na boki. Posypać strucle kruszonką . Piec w temperaturze 180oC przez około 45 minut. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz