- 600g mąki
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 50g drożdży
- 1 jajko
- 2 żołtka
- 60g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać połową szklanki mleka. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Następnie dodać resztę mleka, jajko, żółtka. Wyrabiać do uzyskania gładkiego, lekko napowietrzonego ciasta, około 10 minut. Podczas wyrabiania dodawać po trochu rozpuszczone masło aż do całkowitego wrobienia. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 10-15 min (ja pozostawiłam do podwojenia objętości czyli około 35-40 minut).
jabłka prażone z kiwi;
4 większe jabłka
5-6 szt kiwi
50 ml wody
70 g cukru
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
Jabłka i kiwi obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, podlać wodą i zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Prażyć, aż owoce zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
kruszonka;
100 g cukru
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
100 g masła o temperaturze pokojowej
200 g mąki pszennej
Lekko zmiksować cukier i cukier waniliowy z masłem.
Dodać mąkę i miksować do połączenia się składników. Konsystencja kruszonki będzie zależeć od tego, do czego ją będziemy chcieli wykorzystać (czy będzie tarta, czy sypana itp.). Po krótszym czasie miksowania uzyskamy kruszonkę idealną do posypywania. Jeśli będziemy miksować ją dłużej, składniki lepiej się połączą i będzie dobra do tarcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz