Zaczyn
2 łyżki zakwasu żytniego (ok. 40 g)
90 g wody
70 g mąki żytniej razowej
Wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok. 12 godzin.
Namaczanka z otrąb
50 g otrąb
300 g gorącej wody
Otręby zalać wodą i wymieszać żeby nie było grudek. Przykryć i odstawić na ok. 12 godzin.
Ciasto chlebowe
cały zaczyn
cała namaczanka
550 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodu
Zaczyn wymieszać z namaczanką, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Zostawić w przykrytej misce do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny, w trakcie wyrastania 2 razy odgazować i złożyć (ciasto powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć i uformować bochenek. Umieścić go w koszyku do wyrastania (może być durszlak lub miska wyłożona ściereczką obficie posypaną mąką) i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny.
Bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć. Piec 10 minut w temp. 250 stopni i ok. 25-30 minut w temp. 220 stopni (dłużej jeśli jest duży, krócej jeśli dwa mniejsze bochenki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz