Powered By Blogger

środa, 26 listopada 2014

galaretka cielęca

½ kg dziczy cielęcej
porcja włoszczyzny
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sałata
pół cytryny
pieprz , sól

Dokładnie umytą gicz cielęcą zalać dwoma litrami zimnej wody i gotować na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. Następnie dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować do miękkości . Mięso i włoszczyznę wyjąć z wywaru, mięso oddzielić od kości i drobno pokroić. Włoszczyznę pokroić w cienkie słupki , całość wymieszać i włożyć do salaterek. Wywar przyprawić do smaku solą , pieprzem i roztartym czosnkiem, dodać umytą i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Mięso zalać wywarem, wymieszać i odstawić do zastudzenia. Galaretkę wyłożyć na talerz , przybrać liśćmi sałaty i plasterkami cytryny. Podawać z białym pieczywem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz