1 kg mąki
8 dag świeżych drożdży
ok 0,5 litra mleka
3 żółtka
20-25 dag cukru
10 dag margaryny
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i utarte żółtka. Dodać resztę mleka, zarobić. Ciasto należy zarabiać bardzo starannie, wybijając ręką tak, aby weszło jak najwięcej powietrza. Jeśli ciasto będzie zbyt zwarte, dodać odrobinę więcej mleka. Kiedy ciasto będzie już gładkie i odstające od ręki, stopniowo wlewamy stopiony, letni tłuszcz. Dokładnie wymieszać ciasto z tłuszczem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Nadzienie jabłkowe:
2 kg jabłek
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
Jabłka umyć, obrać, usunąć nasienie, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Wrzucić do dużego garnka, gotować. W razie potrzeby dolać wody. Kiedy jabłka będą już miękkie, dodać cukier i cynamon.
Z wyrośniętego ciasta formować kule ( ok 18 -20, lekko spłaszczać i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułki odstawić na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie, używając dna szklanki zrobić w każdej bułce wgłębienie, do którego nakładać nadzienie jabłkowe. . Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz