szczypta soli
1 jajko
3/4 szkl wody (dałam gazowaną ale może być też zwykła)
1-1,5 szkl. mleka
2 łyżki oleju + olej do smażenia
Generalnie zasada jest taka, że im więcej wody tym naleśniki sa bardziej kruche, a te z przewagą mleka - bardziej miękkie.
Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować. Smażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni (minimalnie natłuszczonej np. słoninką)
Nadzienie;
1 duża śmietana 30 %
2 łyżki cukru
masa krówkowa lub toffi
śmietanę ubić z cukrem , do gęstej śmietany dodać całą masę i dokładnie wymieszać .
wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Schłodzoną masą przekładać naleśniki. Ja dla „złamania” słodyczy dałam odrobinę kwaśnego dżemu … i kilka owoców agrestu. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz