Powered By Blogger

sobota, 2 sierpnia 2014

naleśniki dla łasucha;

ok. 2 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
3/4 szkl wody (dałam gazowaną ale może być też zwykła)
1-1,5 szkl. mleka
2 łyżki oleju + olej do smażenia


Generalnie zasada jest taka, że im więcej wody tym naleśniki sa bardziej kruche, a te z przewagą mleka - bardziej miękkie.
Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować. Smażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni (minimalnie natłuszczonej np. słoninką)

Nadzienie;
 1 duża śmietana 30 %
2 łyżki cukru
 masa krówkowa lub toffi

śmietanę ubić z cukrem , do gęstej śmietany dodać całą masę i dokładnie wymieszać .
 wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Schłodzoną masą przekładać naleśniki. Ja dla „złamania” słodyczy dałam odrobinę kwaśnego dżemu … i kilka owoców agrestu. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz