mięso gulaszowe wołowe ponad pół kilo
mięso wieprzowe gulaszowe ponad pół kilo (razem 1kg 300g plus minus)
1 duży por
1 papryka żółta
1 papryka zielona
500 ml coli
1 laska wanilii
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: ostra i słodka papryka, cała przyprawa do gulaszu, tymianek, czosnek granulowany, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz.
oliwa z oliwek
Wykonanie gulaszu: Mięso umyj i pokrój w kostkę i duś na rozgrzanej oliwie z wanilią, podlewając kolą, pod przykryciem około 1 godziny aż mięso stanie sie miękkie. Dodaj do mięsa czosnek , przyprawy i warzywa pocięte w dowolny sposób, dolej 1 szkl wody. Wszystko duś pod przykryciem 30 min. co jakiś czas mieszając żeby sie nie przypaliło. Dodaj koncentrat. dopraw do smaku ( potrawa powinna być słodko pikantna.) Tak przygotowanym sosem polewamy placki ziemniaczane lub podajemy z ziemniakami albo kaszą... w/g uznania i ... wcinać :) Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz