1 kg
mięsa (ja miałam żeberka – trójkąty)
70 dkg kapusty kiszonej
1 łyżka cukru
‘Kucharek” sól, pieprz do smaku
Oliwa
Warzywa (po 2 szt; pietruszka, marchew, cebula, por)
Mięso oczyścić i ugotować do miękkości w warzywach z
dodatkiem niewielkiej ilości soli. Mięso pokroić na kawałki ok. 1 cm.
Na rozgrzaną dużą patelnie wlać pół szkl oliwy, dodać
odsączoną kapustę i przyprawy do smaku. Smażyć na wolnym ogniu ok. 15-20 min co
chwilę mieszając dodać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. po tym
czasie ponownie podgrzać
2 opakowania makaronu –( nie koniecznie typu łazanka )
ugotować w przecedzonym bulionie z mięsa ( gotować ok. 4-5 min , zdjąć z ognia - resztę
potrzebnego czasu podanego na opakowaniu pozostawić pod przykryciem.)
przecedzić, zahartować pod zimną woda, wymieszać z kapustą i mięsem, podgrzać i
doprawić. ( dla większych mięsiarzy można dodać usmażone mięso mielone;) ) Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz