Powered By Blogger

środa, 21 sierpnia 2013

łazanki z mięsem



1 kg mięsa (ja miałam żeberka – trójkąty)
70 dkg kapusty kiszonej
1 łyżka cukru
‘Kucharek” sól, pieprz do smaku
Oliwa
Warzywa (po 2 szt; pietruszka, marchew, cebula, por)


Mięso oczyścić i ugotować do miękkości w warzywach z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Mięso pokroić na kawałki ok. 1 cm.
Na rozgrzaną dużą patelnie wlać pół szkl oliwy, dodać odsączoną kapustę i przyprawy do smaku. Smażyć na wolnym ogniu ok. 15-20 min co chwilę mieszając dodać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. po tym czasie ponownie podgrzać

2 opakowania makaronu –( nie koniecznie typu łazanka ) ugotować w przecedzonym bulionie z mięsa  ( gotować ok. 4-5 min , zdjąć z ognia - resztę potrzebnego czasu podanego na opakowaniu pozostawić pod przykryciem.) przecedzić, zahartować pod zimną woda, wymieszać z kapustą i mięsem, podgrzać i doprawić. ( dla większych mięsiarzy można dodać usmażone mięso mielone;) ) Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz