Powered By Blogger

wtorek, 9 lipca 2013

naleśniki faszerowene 2



·  1 szklanka mleka
· 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej
·  3-4 krople oleju
·  2 plus 1/4 szklanki maki
·  3 jajka
·  szczypta soli  + 1 łyżka kurkumy
·  Wszystkie składniki (łącznie z olejem) wymieszać mikserem na jednolitą masę. Smażyć cienkie naleśniki, z obu stron na rumiano,  na dobrze rozgrzanej  patelni teflonowej.  


Farsz
50-60 dkg mięsa z kurczaka ugotowanego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie pory
1 cebula
3 pieczarki pokrojone w drobna kostkę
2 łyżki przyprawy do grosa
garść szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Tłuszcz do smażenia

Pory pokroić w pół talarki , cebulę w kostkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, na lekko złoty kolor, dodać pieczarki dusić pod przykryciem ok. 8-9 min. Po tym czasie dodać mięso, szczypiorek i przyprawić,- dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki , zwijać jak na krokiety. ( ja podałam z sosem śmietanowo-paprykowym.) Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz