1 kg kiełbasy białej surowej
- 300 g boczku wędzonego
- 300 g boczku wędzonego
1
kiełbaska np. toruńska
- 1 litr zakwasu do żuru
- 1 litr zakwasu do żuru
- 1 litr zakwasu do barszczu
- ok. 5 l. wywaru mięsno -warzywnego lub włoszczyznę i kawałek schabu z kością bądź kawałek kurczaka
- 1 duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- majeranek
- pieprz, sól
- listek laurowy, ziele angielskie
- odrobina mąki i śmietanka do zagęszczenia zupy ( można zrezygnować z zagęszczenia).
W 5 litrach wody z liściem laurowym i z zielem angielskim gotujemy mięso, boczek i warzywa tak, aby powstał wywar ( możemy użyć gotowego wywaru, przygotowanego wcześniej).
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wody a do garnka z wywarem wkładamy kiełbasę i zagotowujemy ją .
Między czasie mięso i część warzyw kroimy w kostkę, (jeżeli nie chcemy warzyw w zupie, możemy ich nie dodawać).
Ugotowane kiełbasy wyciągamy z wody a do wywaru dodajemy warzywa, pokrojone mięso i zakwas.
Większą część czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni, następnie dodajemy ją do wywaru.
Kiełbaski kroimy w kostkę lub w talarki, przysmażamy na patelni i dorzucamy do wywaru.
Całość doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
Na koniec, gdy zupa jest juz ugotowana, krótko przed podaniem wyciskamy 2 ząbki czosnku przez praskę i dodajemy go do zupy.
Zupę podałam z ugotowanymi ubitymi ziemniakami z dodatkiem 2 łyżek śmietany i zeszkloną cebulką. Dodatkowo jajko i śmietana na talerzu. (zakwasy można zastąpić żurkiem i barszczem z butelki albo z torebki np.; Winiary.) Smacznego
- ok. 5 l. wywaru mięsno -warzywnego lub włoszczyznę i kawałek schabu z kością bądź kawałek kurczaka
- 1 duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- majeranek
- pieprz, sól
- listek laurowy, ziele angielskie
- odrobina mąki i śmietanka do zagęszczenia zupy ( można zrezygnować z zagęszczenia).
W 5 litrach wody z liściem laurowym i z zielem angielskim gotujemy mięso, boczek i warzywa tak, aby powstał wywar ( możemy użyć gotowego wywaru, przygotowanego wcześniej).
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wody a do garnka z wywarem wkładamy kiełbasę i zagotowujemy ją .
Między czasie mięso i część warzyw kroimy w kostkę, (jeżeli nie chcemy warzyw w zupie, możemy ich nie dodawać).
Ugotowane kiełbasy wyciągamy z wody a do wywaru dodajemy warzywa, pokrojone mięso i zakwas.
Większą część czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni, następnie dodajemy ją do wywaru.
Kiełbaski kroimy w kostkę lub w talarki, przysmażamy na patelni i dorzucamy do wywaru.
Całość doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
Na koniec, gdy zupa jest juz ugotowana, krótko przed podaniem wyciskamy 2 ząbki czosnku przez praskę i dodajemy go do zupy.
Zupę podałam z ugotowanymi ubitymi ziemniakami z dodatkiem 2 łyżek śmietany i zeszkloną cebulką. Dodatkowo jajko i śmietana na talerzu. (zakwasy można zastąpić żurkiem i barszczem z butelki albo z torebki np.; Winiary.) Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz