Powered By Blogger

poniedziałek, 8 lipca 2013

zakwas na barszcz biały

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • zmielone 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego ( świeżo zmielonego )
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

- wszystkie składniki mieszamy w szklanym naczyniu ( ja przesypuję mąkę oraz przyprawy przez lejek do butelki, dolewam wody i delikatnie mieszam - osobiście wolę butelkę, która po prostu zajmuje mniej miejsca w lodówce )
- przykrywamy tak, żeby do zakwasu miało dostęp powietrze i odstawiamy w ciepłe miejsce;
zakwas ukisi się po ok. 3 dniach, uzyska charakterystyczny, słodkawo-kwaskowaty zapach i smak. Po tym czasie można go przetrzymywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz