Powered By Blogger

czwartek, 27 czerwca 2013

pyzy z mięsem

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • mąka pszenna do posypania
  • sól


Farsz:

  • 25 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • 1 jajko
  • czerstwa bułka
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i dosolić do smaku. Szybko wyrobić gładką masę. 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Przełożyć do miski. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Wymieszać. Dodać jajko, doprawić do smaku. 
Formować z ciasta wałek, kroić na kawałki, wyrabiać małe placuszki, nakładać nadzienie, zlepiać. Kształtować nieduże kulki. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 5 minut od momentu zagotowania. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać w/g uznania. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz