Powered By Blogger

środa, 26 czerwca 2013

wołowina z curry na słodko w sosie śmietanowym



60-70 dkg mięsa wołowego
3-4 średnie marchewki
3 mniejsze cebulki
ćwierć selera średniego
3 łyżki curry
1 łyżka oregano
1 łyżka przyprawy do grilla
1 łyżka imbiru
2 kostki rosołowe warzywne
3-4 łyżki cukru
śmietana  18% (większa)
pół łyżeczki pieprzu
po 1 garści posiekanych  :
-por
-nać pietruszki
-koper
tłuszcz do smażenia


Mięso oczyścić , pokroić na drobne części . Marchew pokroić w grubsze talarki , cebulę na ćwiartki , seler w grubsze paski . Mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz , podsmażać na wolnym ogniu przez ok. 8-10 min. , podlać nie pełną szklanką wody . Dusić pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie dodać warzywa i przyprawy (bez cukru , zieleniny i śmietany ) .Dolać 200 ml wody . Cukier z karmelizować , wlać do mięsa . Nadal dusić – gotować pod przykryciem przez następne 15 min. Po tym czasie dodać śmietanę i zieleninę . Zostawić na małym ogniu jeszcze na 5 min. Doprawić do smaku , podać wg gustu .

                                                                                        SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz