60-70 dkg mięsa wołowego
3-4 średnie marchewki
3 mniejsze cebulki
ćwierć selera średniego
3 łyżki curry
1 łyżka oregano
1 łyżka przyprawy do grilla
1 łyżka imbiru
2 kostki rosołowe warzywne
3-4 łyżki cukru
śmietana 18%
(większa)
pół łyżeczki pieprzu
po 1 garści posiekanych :
-por
-nać pietruszki
-koper
tłuszcz do smażenia
Mięso oczyścić , pokroić na drobne części . Marchew pokroić
w grubsze talarki , cebulę na ćwiartki , seler w grubsze paski . Mięso wrzucić
na rozgrzany tłuszcz , podsmażać na wolnym ogniu przez ok. 8-10 min. , podlać
nie pełną szklanką wody . Dusić pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie dodać
warzywa i przyprawy (bez cukru , zieleniny i śmietany ) .Dolać 200 ml wody .
Cukier z karmelizować , wlać do mięsa . Nadal dusić – gotować pod przykryciem przez
następne 15 min. Po tym czasie dodać śmietanę i zieleninę . Zostawić na małym
ogniu jeszcze na 5 min. Doprawić do smaku , podać wg gustu .
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz