Powered By Blogger

środa, 26 czerwca 2013

torcik truskawkowo śmietankowy



Ciasto :

8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1 łyżka mąki kartoflanej
½ proszku do pieczenia
1 łyżka octu
3 łyżki oleju

Jajka oddzielić od żółtek . Ubić pianę z białek , cukru i octu . Dodawać po jednym żółtku , nadal miksować ale na wolnych obrotach . Dodać mąkę , olej i proszek do pieczenia - wymieszać . Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną brytfankę , piec ok. 40 min w 170-175 stopniach C .


Masa :

2 kremy tortowe śmietankowe
mleko
truskawki
1 serek Danio truskawkowy

Kremy zrobić wg przepisu na opakowaniu , ale odjąć ok. pół szklanki mleka . Masę podzielić na 2 cz. jedną większą . Do większej  masy dodać serek i 10-15 szt. zgniecionych truskawek w zależności od wielkości . Biszkopt przeciąć poziomo na dwie części . Na dół ciasta wyłożyć masę z truskawkami . Przykryć drugim plackiem . Resztę kremu wyłożyć na wierzch i boki ciasta , ozdobić truskawkami itp. Wstawić do lodówki na ok. 2 h przed podaniem .
       
                                                           SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz