Ciasto :
8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1 łyżka mąki kartoflanej
½ proszku do pieczenia
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
Jajka oddzielić od żółtek . Ubić pianę z białek , cukru i
octu . Dodawać po jednym żółtku , nadal miksować ale na wolnych obrotach . Dodać
mąkę , olej i proszek do pieczenia - wymieszać . Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną
brytfankę , piec ok. 40 min w 170-175 stopniach C .
Masa :
2 kremy tortowe śmietankowe
mleko
truskawki
1 serek Danio truskawkowy
Kremy zrobić wg przepisu na opakowaniu , ale odjąć ok. pół
szklanki mleka . Masę podzielić na 2 cz. jedną większą . Do większej masy dodać serek i 10-15 szt. zgniecionych
truskawek w zależności od wielkości . Biszkopt przeciąć poziomo na dwie części
. Na dół ciasta wyłożyć masę z truskawkami . Przykryć drugim plackiem . Resztę
kremu wyłożyć na wierzch i boki ciasta , ozdobić truskawkami itp. Wstawić do
lodówki na ok. 2 h przed podaniem .
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz