60-70 dkg miesa
mielonego (ja miałam indycze)
2główki kapusty
1 kg
wątróbki drobiowej
70-80 dkg drobnej kaszy
3 cebule
marchewka
2 jaja
3 łyżki przyprawy do grosa
3 łyżki majeranku
Po garści posiekanej natki pietruszki i kopru.- sól pieprz
„kucharek”
kapustę umyj , wytnij głąb ,całą obgotuj -oddzielając liście
kolejno wyciągaj
( DO GOTOWANIA KAPUSTY W CAŁOSCI DODAJ 1-2 ŁYŻKI OCTU LIŚCIE
ŁADNIE SIĘ ODZIELAJĄ) ostudz, z każdego wytnij nerw. 1) wątróbkę drobno pokrój
podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu (powinna być pół krwista) Kasze ugotuj
wg przepisu lub „pod siebie”- przestudz- dodaj marchew startą na drobnej tarce-
cebule skrojoną w drobną kostke (nożna ją wcześniej zeszklić) , jaja ,przyprawę
do grosa, majeranek, natke ,koper sól pieprz kucharek do smaku wszystko
dokładnie wymieszaj z mięsem… na każdy liść nakładać przygotowane nadzienie ( u
mnie po 2 duże łyżki w poprzek liścia zwijam „wbijając” boki w środek) Układamy
w garnku dość ciasno, posypujemy rozkruszonymi kostkami rosołowymi
i drobną pokrojoną papryką. Zalewamy przegotowaną wodą.
Gotujemy40 minut. podawać wg uznania np. sos pomidorowy, koperkowy, grzybowy…. Smacznego ;)
Gotujemy40 minut. podawać wg uznania np. sos pomidorowy, koperkowy, grzybowy…. Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz