Powered By Blogger

sobota, 8 czerwca 2013

gołąbki z wątróbką



60-70  dkg miesa mielonego (ja miałam indycze)
2główki kapusty
1 kg wątróbki drobiowej
70-80 dkg drobnej kaszy
3 cebule
marchewka
2 jaja
3 łyżki przyprawy do grosa
3 łyżki majeranku
Po garści posiekanej natki pietruszki i kopru.- sól pieprz „kucharek”

kapustę umyj , wytnij głąb ,całą obgotuj -oddzielając liście kolejno wyciągaj
( DO GOTOWANIA KAPUSTY W CAŁOSCI DODAJ 1-2 ŁYŻKI OCTU LIŚCIE ŁADNIE SIĘ ODZIELAJĄ)   ostudz, z każdego wytnij nerw. 1) wątróbkę drobno pokrój podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu (powinna być pół krwista) Kasze ugotuj wg przepisu lub „pod siebie”- przestudz- dodaj marchew startą na drobnej tarce- cebule skrojoną w drobną kostke (nożna ją wcześniej zeszklić) , jaja ,przyprawę do grosa, majeranek, natke ,koper sól pieprz kucharek do smaku wszystko dokładnie wymieszaj z mięsem… na każdy liść nakładać przygotowane nadzienie ( u mnie po 2 duże łyżki w poprzek  liścia zwijam „wbijając” boki w środek) Układamy  w garnku dość ciasno,  posypujemy  rozkruszonymi kostkami rosołowymi i drobną pokrojoną papryką. Zalewamy przegotowaną wodą.
  Gotujemy40 minut. podawać wg uznania  np. sos pomidorowy, koperkowy, grzybowy…. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz