Powered By Blogger

sobota, 8 czerwca 2013

ciasto z truskawkami

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
masa
  • 0,5 l słodkiego mleka
  • 1 kostka masła 
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy 
  • cukier
wierzch
  • galaretka
  • truskawki

Ubijamy pianę z białek. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy. po 1 żółtku, a na końcu lekko wmieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 st. C
2 opakowania budyniu mieszamy z polową szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem , wlewamy roztrzepany budyń , gotujemy. Kostkę masła trzemy , dodając przestudzony budyń . Masę wykładamy na biszkopt.
Rozpuszczamy 3 opakowania galaretki truskawkowej , kiedy galaretka zaczyna tężeć, wylewamy na ciasto i ozdabiamy truskawkami. (ja posypałam jeszcze lekko kokosem)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz