Ciasto biszkoptowe
7 jajek
7 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
wiśnie i jabłka np z kompotu lub powideł (odsączone)
Jajka z cukrem ubić na puszystą , jasną masę . Dodać mąki z
proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać , wylać na wcześniej przygotowaną
blachę . Ciasto lekko oprószyć mąką ,
poukładać owoce.
Piec 35 min w 180 stopniach .
Masa
2 budynie cytrynowe
300 ml mleka
¾ kostki margaryny
2-4 łyżki soku z cytryny
4 -5 łyżek cukru
Budyń z cukrem ugotować wg przepisu , ale w podanej przeze mnie
ilości mleka . Margarynę utrzeć z 3 łyżkami cukru , stopniowo dodając zimny
budyń i sok z cytryny, dokładnie wymieszać . Taką masę wyłożyć na zimny placek
. Włożyć do lodówki na ok. 1 h . Po tym czasie polać polewą czekoladową ( bardzo cienką warstwę) lub
ozdobić wg uznania .( cisto jest słodko kwaśne... do końca nie wiemy czy jest w nim więcej słodyczy, czy też kwaśnej cytrynki... to jest ta niespodzianka) SMACZNEGO!!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz