czwartek, 28 marca 2013
babka wielkanocna
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2 budynie bananowe (dałam waniliowe)
- 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać ok. 10 minut.
Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej , aż do wyczerpania składników.Wyłożyć do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180st.C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz