1 kostka miękkiego masła,
1 szklanka cukru,
1 jajko,
2,5 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sody,
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 szklanka orzechów włoskich.
1 szklanka cukru,
1 jajko,
2,5 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sody,
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 szklanka orzechów włoskich.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Czekoladę kroimy w kostkę, a orzechy dość grubo siekamy. Masło ucieramy
z cukrem, dodajemy jajko - mieszamy - a następnie dodajemy mąkę, sodę,
sól i znowu dokładnie mieszamy (można zmiksować). Do masy wrzucamy
orzechy i czekoladę.
W zależności od upodobań
można oczywiście skorzystać z innych dodatków - rodzynek, różnych
rodzajów orzechów, bakalii, wiórków kokosowych.
Z
powstałej masy robimy małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i
układamy je na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ
ciasteczka się "rozpłyną".
Pieczemy 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz