60 dkg łopatki ( lub innego mięsa)
1 -2 cebule
1 marchewka
8-10 plasterków selera
2-3 suszone grzyby
masło orzechowe słone
przyprawa do gulaszu
2 ziarna owocu jałowca
2-3 liście laurowe
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
cukier lub miód albo słodzik
1 łyżka mąki
tłuszcz ( do smażenia)
Łopatkę umyć pociąć na drobne części , cebulę pokroić na 4 , marchew i seler w plastry , grzyby
rozkruszyć . Mięso , cebulę i marchew, wrzucić na rozgrzany tłuszcz , dodać
liście laurowe , owoc jałowca , całą przyprawę do gulaszu, kurkumę i tymianek,
wymieszać i dusić ok. 15 min, po tym czasie wyjąć cebulę dodać grzyby , mąkę i
podlać 3 szkl. wody. Gotować ok. 45 min co jakiś czas mieszając gdy mięso
będzie już miękkie dodać 3-4 łyżki masła orzechowego, 1 łyżkę cukru i wrzucić
wcześniej odłożoną cebulę. Chwilkę pogotować (2-3 min) … gotowe. Smacznego :)
Smak masła orzechowego (solonego) łączyć z cukrem ( ja dałam
miód) doszukując się pożądanego smaku. Można zrobić wersję na słodko.; masło
orzechowe słodkie ale już bez dodatku innej słodyczy- masło można zastąpić zmielonymi orzeszkami słonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz