Powered By Blogger

środa, 30 października 2013

wątróbkowe placuszki

15 dag wątróbek drobiowych
8 czubatych łyżek mąki
1 duża cebula
2 jajka
pęczek natki pietruszki
łyżka przyprawy warzywnej
pieprz, sól
olej do smażenia

Wątróbke pokroić w drobniutką kostkę. Mąkę starannie wymieszać z jajkami i 2 szklankami zimnej wody.. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany(zbyt gęste można rozcieńczyć wodą, a za rzadkie zagęścić mąką). Dodać wątróbkę, posiekaną cebulę, przyprawy i natkę, dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzany na patelni olej kłaść łyżką ciasto, formując z niego nieduże placuszki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z sezonową surówką lub ogórkami małosolnymi albo na zimno.Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz