Powered By Blogger

środa, 30 października 2013

biszkopt z jabłkiem - trochę inaczej



Upiec biszkopt z 3 jaj

1 kg jabłek
3 galaretki owocowe ( np. 2 zielone , 1 czerwona)
1 śmietana typu śnieżka
200 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki wody

 Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć ok. 10 min z dodatkiem wody i cukru, co chwilę mieszając, po tym czasie wsypać 2 dowolne galaretki i dokładnie wymieszać. Schłodzić.  Ostatnią z galaretek przygotować wg przepisu , ale w 300 ml wody, ostudzić. „Śnieżkę” zmiksować z 170 ml mleka . Wymieszać z zimną, tężejącą galaretką.
 Na zimny biszkopt wyłożyć masę jabłkową, następnie śnieżkę z galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 1 – 2 godziny. Udekorować wg uznania. ( ja polałam cienką warstwą czekolady, ciasto można przygotować na wiele sposobów, np. ; biszkopt miejscami posmarować czekoladą i dopiero warstwa masy jabłkowej… to wersja dla łasuchów ;) .Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz