Upiec biszkopt z 3 jaj
1 kg
jabłek
3 galaretki owocowe ( np. 2 zielone , 1 czerwona)
1 śmietana typu śnieżka
200 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
Jabłka obrać ,
zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć ok. 10 min z dodatkiem wody i cukru,
co chwilę mieszając, po tym czasie wsypać 2 dowolne galaretki i dokładnie
wymieszać. Schłodzić. Ostatnią z
galaretek przygotować wg przepisu , ale w 300 ml wody, ostudzić. „Śnieżkę”
zmiksować z 170 ml mleka . Wymieszać z zimną, tężejącą galaretką.
Na zimny biszkopt
wyłożyć masę jabłkową, następnie śnieżkę z galaretką. Wstawić do lodówki na ok.
1 – 2 godziny. Udekorować wg uznania. ( ja polałam cienką warstwą czekolady,
ciasto można przygotować na wiele sposobów, np. ; biszkopt miejscami posmarować
czekoladą i dopiero warstwa masy jabłkowej… to wersja dla łasuchów ;)
.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz