Powered By Blogger

piątek, 19 października 2012

opieńki w słoikach







Wczoraj wybrałam się na spacer z psem do małego lasu w mojej miejscowości… popołudnie, bez myśli o jakichkolwiek grzybach…a jednak   wróciłam z niezłą ilością opieniek i 12-oma podgrzybkami złotawymi (borowik złotawy, z którego dzisiaj zrobię pyszny sosik do placków ziemniaczanych- ale to inna historia) zabrałam się od razu za opieńki…(do słoików…) przepisem pragnę się z Wami podzielić…                                                                                                                                                                    Opieńki lekko oczyszczam, następnie moczę przez 15-20 minut w solance co jakiś czas mieszając- (solanka powoduje otwarcie się blaszek dzięki temu zanieczyszczenia z grzyba zostaną dobrze wypłukane) po tym czasie odcedzić opieńki i przelać zimna bieżącą wodą( jak makaron)   małe zostawić w całości , większe pokroić ..w dowolny sposób. 5-6 średnich cebul kroję w pół talarki. Cebulę razem z grzybami gotuję przez 20 min, następnie odcedzam i przelewam zimną wodą..
Zalewa;
1 litr wody
1 łyżka soli
½ szkl octu
cukier- według smaku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego

Wszystko razem zagotować (próbując smak wg gustu) zostawić na malutkim ogniu, do zalewy wrzucić opieńki z cebulką ,wymieszać, już nie gotować- gorące nalewać do wyparzonych słoików, zakręcić odstawić do góry dnem na 12 godzin… smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz