Powered By Blogger

piątek, 19 października 2012

moje placki ziemniaczane z sosem grzybowym



Oczyszczone podgrzybki obgotowałam przez 5 min -odcedziłam. Dużą cebulę pokroiłam w kostkę, usmażyłam na złoty kolor w odrobinie oliwy, dodałam pokrojone grzyby, 1 liść laurowy(połamany na kilka części) kostkę rosołową warzywną i podlałam wodą (pół szkl) dusiłam przez 10 min, po tym czasie zasypałam łyżką mąki, dolałam wodę (tym razem szklankę) doprawiłam pieprzem, przyprawą typu „kucharek” i lubczykiem, na koniec dodałam śmietanę 12%  ( 4 pełne łyżki)









Placki ziemniaczane;
2 kg ziemniaków (robię większą ilość)
4-5 jaj
cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia


Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z cebulą i czosnkiem, dodać jaja, mąkę, doprawić solą i pieprzem („na smak”)  dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju „na złoty” kolor z obu stron… podawać wg uznania. A to moja propozycja;



Dlaczego tyle jaj a tak mało mąki? Jajka doskonale łączą i spulchniają placki, dzięki temu nie dodaję więcej mąki przez którą często stają się one „gumowate”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz