Oczyszczone podgrzybki obgotowałam przez 5 min -odcedziłam. Dużą cebulę
pokroiłam w kostkę, usmażyłam na złoty kolor w odrobinie oliwy, dodałam pokrojone grzyby,
1 liść laurowy(połamany na kilka części) kostkę rosołową warzywną i podlałam
wodą (pół szkl) dusiłam przez 10 min, po tym czasie zasypałam łyżką mąki,
dolałam wodę (tym razem szklankę) doprawiłam pieprzem, przyprawą typu „kucharek”
i lubczykiem, na koniec dodałam śmietanę 12%
( 4 pełne łyżki)
Placki ziemniaczane;
2 kg
ziemniaków (robię większą ilość)
4-5 jaj
cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z cebulą i
czosnkiem, dodać jaja, mąkę, doprawić solą i pieprzem („na smak”) dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym
oleju „na złoty” kolor z obu stron… podawać wg uznania. A to moja propozycja;
Dlaczego tyle jaj a tak mało mąki? Jajka doskonale łączą i
spulchniają placki, dzięki temu nie dodaję więcej mąki przez którą często stają
się one „gumowate”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz