Powered By Blogger

sobota, 31 marca 2012

jabłecznik


Ciacho jest niezwykle apetyczne, orzeźwiające, lekkie i przede wszystkim bardzo smakowite!:)
Gorąco  polecam!

Składniki:
jasny biszkopt z 3 jajek
bita śmietana z 250 ml śmietany 30% lub 1 śnieżka + 200 ml mleka
zagęstnik do bitej śmietany (2 śmietan-fixy lub rozpuszczona żelatyna)
1 kg jabłek
1/3 szkl. gorącej wody
1 pomarańczowa galaretka

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnuszka, podlać gorącą wodą i prażyć, aż jabłka zmiękną. Wsypać galaretkę w proszku, wymieszać. Zdjąć z ognia.
Na biszkopt wyłożyć ostudzoną masę jabłkową.
Śnieżkę ubić na 200ml zimnego mleka. (Bitą śmietanę zrobić wg przepisu w linku podanym powyżej).
Na masę jabłkową wyłożyć masę śmietankową.
Po wierzchu posypać wiórkami czekoladowymi - u mnie białymi:)

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz