(6 sztuk)
Składniki:
- ½ kg ryby morskiej (np. dorsz, morszczuk, sola)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- po szczypcie: bazylii, tymianku, mielonej kolendry i lubczyku (można zastąpić przyprawą do ryb)
- kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Filety zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać do ryby. Dodać jajko, kaszę manną, bułkę tartą, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dobrze zamieszać. Formować średniej wielkości kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z gotowaną marchewką z groszkiem.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz