Powered By Blogger

sobota, 10 marca 2012

Pleśniak

Składniki na ciasto jasne:
  • 3,5 szkalnki mąki
  • 2/3 szkalnki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 margaryny

Mąkę, cukier i proszek przesypać do miski, dodać żółtka, posiekaną margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Składniki na ciasto ciemne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szkalnki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 margaryny

Mąkę, kakao, cukier i proszek przełożyć do miski, dodać żółtka, posiekaną margaryne i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 3-4 wałeczki i włożyć do lodówki na ok. 40 minut.

Ponadto:
  • 5 białek
  • 1 mały słoik powideł
  • 2/3 szklanki cukru
  • 70 dag jabłek

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę (dużą) wysmarować margarymą. Jasne ciasto podzielić na połowę. 1 część zetrzeć na blachę, posmarować powidłami, rozłożyć jabłka, obrane i pokrojone na drobne cząsteczki.
Na jabłka zetrzećciemne ciasto. Białka ubić z cukrem i wyłożyć na ciemne ciasto. Następnie zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
Ciasto piec ok. 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz