- 3,5 szkalnki mąki
- 2/3 szkalnki cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 margaryny
Mąkę, cukier i proszek przesypać do miski, dodać żółtka, posiekaną margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Składniki na ciasto ciemne:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szkalnki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 margaryny
Mąkę, kakao, cukier i proszek przełożyć do miski, dodać żółtka, posiekaną margaryne i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 3-4 wałeczki i włożyć do lodówki na ok. 40 minut.

Ponadto:
- 5 białek
- 1 mały słoik powideł
- 2/3 szklanki cukru
- 70 dag jabłek
Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę (dużą) wysmarować margarymą. Jasne ciasto podzielić na połowę. 1 część zetrzeć na blachę, posmarować powidłami, rozłożyć jabłka, obrane i pokrojone na drobne cząsteczki.
Na jabłka zetrzećciemne ciasto. Białka ubić z cukrem i wyłożyć na ciemne ciasto. Następnie zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
Ciasto piec ok. 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz