125 g margaryny, 1 szklanka wody - zagotować, zdjąć na chwilę z ognia i dodać 1 szklankę mąki, wymieszać, postawić na ogniu, ucierać ok. 5 minut, pozostawić do ostygnięcia
Dodać 4 jajka (po jednym) i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - ucierać mikserem. Rozsmarować ciasto za pomocą łyżki na dużej blaszce (wielkości piekarnika) przykrytej papierem do pieczenia (by było łatwiej - maczać łyżkę co jakiś czas w zimnej wodzie). Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230 st. C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 St. C i piec jeszcze 20-25 minut.
Krem Karpatka w proszku (+ 250 g masła i 1/2 litra mleka)
Krem przygotować według przepisu na opakowaniu.
Dodać 4 jajka (po jednym) i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - ucierać mikserem. Rozsmarować ciasto za pomocą łyżki na dużej blaszce (wielkości piekarnika) przykrytej papierem do pieczenia (by było łatwiej - maczać łyżkę co jakiś czas w zimnej wodzie). Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230 st. C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 St. C i piec jeszcze 20-25 minut.
Krem Karpatka w proszku (+ 250 g masła i 1/2 litra mleka)
Krem przygotować według przepisu na opakowaniu.
Krem karpatka- domowy:
1/2 litra mleka, 2 czubate łyżki mąki, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 żółtko - odlać 2/3 szklanki mleka, resztę zagotować. Do zimnego mleka dodać mąki i żółtko - dobrze wymieszać. Zdjąć garnek z mlekiem z ognia wlać mleko z mąkami i żółtkiem, wymieszać. Postawić na ogniu i wciąż mieszając czekać, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Dodać cukier waniliowy, przykryć folią aluminiową, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
200 g masła utrzeć z 2/3 szklanki cukru pudru, po łyżce dodawać zimny budyń, zmiksować na puszystą masę.
Ciasto przeciąć na pół, rozsmarować krem na jednym placku, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz