Powered By Blogger

niedziela, 4 marca 2012

kantyczka



Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag masła lub margaryny
- 8 jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- pół szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- 30 dag okrągłych biszkoptów
- aromat waniliowy
- 2 słoiki dżemu morelowego (lepszy niezbyt gęsty, do rozsmarowania)
- polewa czekoladowa

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, a potem mąkę z proszkiem (2 łyżki mąki odłożyć)i aromat.Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem.
Podzielić ciasto na 3 równe części – do jednej dodać kakao, do drugiej przesiany suchy mak, do trzeciej odłożoną mąkę. W wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 28 cm układać warstwami:
1. ciemne ciasto
2. biszkopty
3. dżem
4. ciasto z makiem
5. biszkopty
6. dżem
7. jasne ciasto
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec, aż wierzch się zrumieni, a boki zaczną odstawać od blachy. Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi albo płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz