Powered By Blogger

niedziela, 4 marca 2012

piegusek

piegusek
Niezwykle łatwe w przygotowaniu, szybkie i co najważniejsze bardzo smaczne :).
Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić)
  • 25 dag cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciasta (śmietankowy, ewentualnie migdałowy)

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy.
Piec około 45 minut w temp. 180 stopni (piekłam w formie o średnicy 22 cm). Dowolnie udekorować, u mnie jest to biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz