
Składniki:Niezwykle łatwe w przygotowaniu, szybkie i co najważniejsze bardzo smaczne :).
- 30 dag mąki pszennej
- 1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić)
- 25 dag cukru
- 4 jajka
- 25 dag margaryny lub masła
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciasta (śmietankowy, ewentualnie migdałowy)
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy.
Piec około 45 minut w temp. 180 stopni (piekłam w formie o średnicy 22 cm). Dowolnie udekorować, u mnie jest to biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz