placuszki ziemniaczane
- 1 kg, ugotowanych ziemniaków
- 50 dag. pokrojonej w kostkę szynki [osobiscie polecam jakaś aromatyczną kiełbasę]
- 30 dag. bułki tartej
- 200 ml. kwaśnej śmietany [ja wlałam 300]
- 2 jaja
- 1 szkl stratego żółtego sera
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie: Ziemniaki przecisnąć przez maszynkę do mięsa, wsypać 2/3 bułki tartej, szynkę, ser, pietruszke, wymieszać. Dodać jajko, śmietanę, sól, pieprz, gałkę. Wyrobić na gładką masę [można mikserem]. Ręką formować placuszki. Smazyc na rozgrzanym, delikatnie osolonym tłuszczu na złoty kolor. podawać w/g uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz