Powered By Blogger

piątek, 2 marca 2012

placuszki ziemniaczane

Placuszki ziemniaczane

  • 1 kg, ugotowanych ziemniaków
  • 50 dag. pokrojonej w kostkę szynki [osobiscie polecam jakaś aromatyczną kiełbasę]
  • 30 dag. bułki tartej
  • 200 ml. kwaśnej śmietany [ja wlałam 300]
  • 2 jaja
  • 1 szkl stratego żółtego sera
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Wykonanie: Ziemniaki przecisnąć przez maszynkę do mięsa, wsypać 2/3 bułki tartej, szynkę, ser, pietruszke, wymieszać. Dodać jajko, śmietanę, sól, pieprz, gałkę. Wyrobić na gładką masę [można mikserem]. Ręką formować placuszki. Smazyc na rozgrzanym, delikatnie osolonym tłuszczu na złoty kolor. podawać w/g uznania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz