- 1 kg mięsa mielonego,
- 1 główka kapusty pekińskiej,
- 2 woreczki ryżu,
- 2 cebule,
- do smaku sól i pieprz,
- 2-3 marchewki,
- do smaku ziarenka smaku,
- 3-4 listki liścia laurowego,
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3-4 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
Z kapusty wyżynam głąb i wstawiam do wrzącej lekko osolonej wody. Gotuje i kolejno zdejmuję miękkie liście. Przygotowuje farsz. Mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę i przyprawy łącze i mieszam. Z ugotowanych liści zżynam nerwy. Nakładam po łyżce farszu. Zwijam i układam warstwami w garnku (na dno liście z kapusty, gołąbki, starta marchew, pół łyżeczki przyprawy, gołąbki, marchew, liść laurowy i ziele angielskie, pół łyżeczki przyprawy i liście z kapusty). Zalewam wodą z gotowania kapusty. Duszę na wolnym ogniu.Mniej więcej po upływie około 30 minut dodaję koncentrat pomidorowy wymieszany z sosem sojowym ciemnym. Duszę jeszcze około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz