Powered By Blogger

czwartek, 1 marca 2012

gołąbki z kurczakiem

  • Gołąbki  dietetyczne z  piersi kurczaka  z ryżem
    Pierś z kurczaka  1 kg
  • 2 torebki ryżu
  • Sól, pieprz mielony czarny , pieprz ziołowy, ziarenka  czarnego pieprzu  do smaku .
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 6 marchewek (4 do rosołu, 2 do posypania gołąbków)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 papryka   czerwona
  • 2 jaja kurze
  • Natka pietruszki
  • 3 kostki rosołku drobiowego

Sposób przygotowania

Drób umyć, zalać, zimną wodą, zagotować. Zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę i przyprawy. Rosół gotować 45 minut. Kapustę oczyszczamy, myjemy, wycinamy głąb, zdejmujemy liście, obgotowujemy je 5 minut, odsączamy, ścinamy z liści włókna. Pierś gotujemy tak, żeby się nie rozgotowała. Ryż w torebkach gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzone  piersi kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i natkę pietruszki drobno kroimy. Ryż, piersi pokrojone w kostkę,  warzywa razem wyrabiamy, dodajemy surowe jajka i doprawiamy według uznania. Paprykę kroimy  w drobną kosteczkę. Surową marchew tarkujemy. Z przygotowanego farszu robimy kulki i zawijamy w liście kapusty. Układamy  w garnku dość ciasno,  posypujemy  rozkruszonymi kostkami rosołowymi i drobną pokrojoną papryką. Zalewamy przegotowaną wodą.
  Gotujemy40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz