-
- 2 torebki ryżu
- Sól, pieprz mielony czarny , pieprz ziołowy, ziarenka czarnego pieprzu do smaku .
- 1 główka kapusty włoskiej
- 6 marchewek (4 do rosołu, 2 do posypania gołąbków)
- 1 korzeń pietruszki
- 1 papryka czerwona
- 2 jaja kurze
- Natka pietruszki
- 3 kostki rosołku drobiowego
Sposób przygotowania
Drób umyć, zalać, zimną wodą, zagotować. Zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę i przyprawy. Rosół gotować 45 minut. Kapustę oczyszczamy, myjemy, wycinamy głąb, zdejmujemy liście, obgotowujemy je 5 minut, odsączamy, ścinamy z liści włókna. Pierś gotujemy tak, żeby się nie rozgotowała. Ryż w torebkach gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzone piersi kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i natkę pietruszki drobno kroimy. Ryż, piersi pokrojone w kostkę, warzywa razem wyrabiamy, dodajemy surowe jajka i doprawiamy według uznania. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Surową marchew tarkujemy. Z przygotowanego farszu robimy kulki i zawijamy w liście kapusty. Układamy w garnku dość ciasno, posypujemy rozkruszonymi kostkami rosołowymi i drobną pokrojoną papryką. Zalewamy przegotowaną wodą.Gotujemy40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz