Powered By Blogger

wtorek, 28 lutego 2012

empanadas

Ciasto:
   50 dag mąki pszennej
   25 dag masła
   1 łyżeczka soli
   ok.5 łyżek ciepłej wody
       2 żółtka
       drożdże instant

Farsz:
   25-50 dag mieszanego mięsa mielonego
   2 cebule
     1 papryka
   2 łyżeczki rodzynek
   1 łyżeczka oliwy
   1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
   1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
   1/2 łyżeczki soli
   25 dag smalcu do smażenia

Sposób przygotowania

Najpierw przygotuj farsz, rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie.Potem dodaj paprykę i smaż ją parę minut. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników. Rozwałkuj je do grubości 0,5 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor lub możesz upiec w temp. 200°C przez ok. 20 min.
Empanadas podawaj z jakąś dobrze przyprawioną sałatką czy jakimś dipem :)

Smacznego :)



empanadas_argentinas.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz