50 dag mąki pszennej
25 dag masła
1 łyżeczka soli
ok.5 łyżek ciepłej wody
2 żółtka
drożdże instant
Farsz:
25-50 dag mieszanego mięsa mielonego
2 cebule
1 papryka
2 łyżeczki rodzynek
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki soli
25 dag smalcu do smażenia
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj farsz, rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie.Potem dodaj paprykę i smaż ją parę minut. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników. Rozwałkuj je do grubości 0,5 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor lub możesz upiec w temp. 200°C przez ok. 20 min.
Empanadas podawaj z jakąś dobrze przyprawioną sałatką czy jakimś dipem

Smacznego

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz